Autorizatie de mediu pentru atelier de croitorie

Tot explorez posibilitatea de a deschide un atelier de productie pentru rochiile mele. Atelier de productie suna poate prea pompos. Am nevoie de un spatiu unde sa pot pune o masa mare de scos si facut tipare, doua trei masini de cusut la care sa lucreze doua femei, sa coasa rochii.

M-am interesat sa vad de ce as avea nevoie pentru a fi in legalitate. Cineva mi-a spus ca as avea nevoie de o autorizatie de mediu pentru ca industria producatoare de imbracaminte ar fi trecuta prin codul CAEN ca fiind obligatoriu sa ceara autorizatie. Logica este ca ar ramane deseuri textile si o parte din ele nu sunt biodegradabile. Mi s-a parut ciudat si dubios. Ce treaba are asta cu autorizarea?

Am cautat sa vad daca este asa si m-am panicat, intr-adevar sunt trecute:

  • fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia lenjeriei de corp)
  • fabricarea altor articole de imbracaminte (cu exceptia lenjeriei de corp)

Pentru ca tot mi se parea ilogic am apelat la o firma de consultanta de mediu, unde am o relatie, la Green Environment Support SRL, care stiam ca se pricep. Noroc ca ei m-au lamurit ca nu am nevoie de nici o autorizatie de mediu. Este adevarat ca pentru activitatile mentionate se cere autorizarea, dar numai de la 50 de masini in sus. Deci, pe moment am scapat fara autorizatie si a scapat si mediu, pentru ca pana la 50 de masini mai am mult de tras.

Cei de Green Environment Support mi-au mai spus ca daca as fi avut nevoie de autorizatie as fi platit mai mult, pentru ca de cateva luni s-au scumpit tarifele si probabil ar fi putut sa ma coste oricat intre 1500 si 6000 RON. O caruta de bani. De banii astia as fi putut sa fac o multime de rochii de seara sau cateva rochii de mireasa.

EDIT 16 mai. Intre timp se pare ca autorizarea este mai usor de facut si costurile s-au redus. Atelierul meu functiona sporadic, adica atunci cand aveam comenzi chemam niste croitorese sa lucreze part time. In final am renuntat si merg cu creatiile mele in alte ateliere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*